Geitenvoer

Het houden van melkgeiten is een professionele activiteit. Het produceren van geitenmelk is een volwaardige bedrijfstak voor een beperkt aantal veehouders. Daarnaast worden hobbymatig ook veel geiten en dwerggeiten gehouden. Geiten hebben een sterk smaakgevoel, maar zijn als ze honger hebben niet al te kieskeurig. Ze houden van zuiver vers water, maar ook van smakelijk voer. Jacks Huisdiervoeders heeft 2 soorten geitenvoeders, tw. geitenbrok en geitenmuesli.

Drinkwatervoorziening voor geiten

Het water moet dagelijks tweemaal ververst worden, in voldoende hoeveelheid ter beschikking gesteld worden en van uitstekende kwaliteit zijn. Denk vooral aan de lammeren die soms moeilijk uit hoge emmers kunnen drinken of de nippels niet kunnen bereiken. In de winterperiode verstrekken we het water nooit ijskoud.

Ruwvoeders voor geiten

Als ruwvoeders kan men gebruiken: gras, hooi, stro, Iuzernehooi, schimmelvrij erwtestro, wortelen, appelen, en koolsoorten. Voederbieten zijn minder geschikt, en aardappelen kunnen met kleine hoeveelheden gegeven worden. Enkelvoudige krachtvoeders : granen en gekweekte bietenpulp.

Geitenbrok / Geitenmuesli

Deze zijn onder vorm van brokjes of muesli bij ons verkrijgbaar. Soms wordt nog wel eens gedacht dat men schapenbrok aan geiten kan voeren. Dit is een onjuiste gedachte. Geiten hebben in tegenstelling tot schapen koperbehoefte.

Een voedermethode uit de praktijk...
In de zomerperiode krijgen de dieren 's morgens een greepje vers stro en hun krachtvoer en/of muesli. Hiervan krijgen de dieren 's morgens en 's avonds een gepast rantsoen elk volgens zijn eigen behoeften. 's Avonds krijgt elk dier nog een greepje hooi. Overdag kunnen ze in de weide voldoende gras opnemen.

In de winterperiode krijgen ze 's morgens stro en krachtvoer en/of muesli. Bij goed weer lopen de geiten een periode buiten, en kunnen dan ook grazen. In de vroege namiddag gaan ze op stal en krijgen dan een voldoende hoeveelheid hooi van beste kwaliteit. 's Avonds weer wat krachtvoer en/of muesli. Een plotse wijziging in het voederschema kan spijsverteringsstoornissen doen ontstaan. Ingekuilde voeders (gras of maïs) worden niet gevoerd, omdat het gevaar voor schimmelvorming en listeriosis te groot is. Een en ander heeft te maken met de voersnelheid van kuil of snijmaïs.

Mineralen / Vitaminen voor geiten

Een zoutliksteen dienen we steeds ter beschikking van de geiten te stellen, om in de behoefte aan natrium te voorzien. Naast het noodzakelijke natrium bevat de liksteen nog enkele andere gewenste micro-elementen zoals mangaan, koper, kobalt, zink, jodium en selenium. Extra vitaminen kunnen aan het drinkwater worden toegevoegd, maar zijn slechts nodig na ziekte of stresstoestanden.

Geitenvoer bij  Jacks Huisdiervoeders

Voor meer informatie over geitenvoer of de keuze hierin kunt u contact opnemen met Jacks Huisdiervoeders. De ervaren medewerkers denken graag met u mee. Bel 0297 - 241120 of kom langs tijden de openingstijden van de winkel.

Nieuws

Jacks DoggyWash

Vanaf heden is Jacks DoggyWash beschikbaar. Is uw hond in het slijk gaan liggen of heeft hij gewoon een wasbeurt nodig? Kom dan gerust, tijdens onze openingsuren,...

lees verder