Tuinbemesting

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn samengesteld uit 100% natuureigen, organische grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. De organische grondstoffen worden door het bodemleven omgezet in opneembare voeding voor de plant. Deze omgezette voedings-stoffen worden geleidelijk aan de plant ter beschikking gesteld. De plant bepaalt zelf wanneer hij welke voedingsstoffen opneemt. Zo is er altijd sprake van een optimale, natuurlijke groei van de plant. Organische meststoffen bevorderen het bodemleven en verbeteren de bodemstructuur. Daarmee zorgen ze voor een optimale plantengroei waarmee kans op ziekten en plagen afneemt.

Wij hebben voor u MEVAKI-mestkorrel. Gebruik MEVAKI voor het bemesten van de groentetuin, bloemen, vaste planten, fruitbomen, struiken en gazon. Strooi vanaf maart tot en met september. Onderstaand vindt u een tabel met strooiadvies. MEVAKI is 2 tot 3 maanden werkzaam. Verpakking: zak 25 kg.

Minerale of Anorganische meststoffen

Wordt in de volksmond ook wel kunstmest genoemd is, zoals het woord al zegt, op kunstmatige wijze geproduceerd. Het zijn veelal synthetische, milieuvreemde stoffen. De productie van deze meststoffen kost veel energie en is milieubelastend. Kunstmest is oplosbaar in water en zo makkelijk en snel opneembaar voor de plant. Bij de opname van water wordt de plant gedwongen alle voedingselementen uit de kunstmest op te nemen, vaak niet in de verhoudingen die de plant, in een bepaald groeistadium, wenst. Het effect is een geforceerde, te snelle groei en een verhoogde kans op ziekten en plagen. Kunstmest bevat een hoge concentratie aan zouten. Deze zouten zijn schadelijk voor het bodemleven, de bodemstructuur en het milieu rondom de wortel van de plant. Haarwortels sterven af en de plant wordt belemmerd in een optimale groei. Door de hoge concentratie aan zouten kan, als er gestrooid wordt bij zonnig weer, verbranding optreden.

Kalkamonsalpeter
(KAS) is een stikstofhoudende kunstmest (27% N) in korrelvorm die de plantengroei stimuleert. Het bevat ammoniumnitraat en calciumcarbonaat (CaCO3). Wanneer dolomiet als vulstof gebruikt wordt bevat de meststof ook magnesiumoxide (MgO). Door de beperkte hoeveelheid calciumcarbonaat is de meststof in de bodem niet geheel pH-neutraal, maar werkt iets verzurend. Een deel van de meststof is snelwerkend, omdat nitraat NO3- direct door de plantenwortels wordt opgenomen. Het ammonium (NH4+) ion daarentegen moet eerst door het bodemleven worden omgezet in nitraat voordat het door de plant opgenomen kan worden. Dit noemt men nitrificatie. Sinds 27 juni 2010 mag dit product uitsluitend worden verkocht aan agrariërs (dus niet aan particulieren).

Mengmest 15-15-15:
Kunstmest wat 15 % Stikstof (N), 15 % Fosfaat (P) en 15% Kalium (K) bevat. Te strooien wanneer het bewolkt is en er regen wordt verwacht. Doordat het chloorrijk is moet uiterst netjes worden gestrooid i.v.m. kans op verbranding.

Mengmest 12-10-18:
Kunstmest wat 12 % Stikstof (N), 10 % Fosfaat (P) en 18% Kalium (K) bevat. Uitermate geschikt als gazonmest. Te strooien wanneer het bewolkt is en er regen wordt verwacht. Doordat dit product chloorarm is, is kans op verbranding aanzienlijk minder.

Tuinbemesting bij Jacks Huisdiervoeders

Voor meer informatie over tuinbemesting kunt u contact opnemen met de ervaren medewerkers van Jacks Huisdiervoeders. Bel 0297 - 241120 of kom langs in de winkel. Voor de openingstijden kunt u kijken op de contactpagina.

 

Nieuws

Jacks DoggyWash

Vanaf heden is Jacks DoggyWash beschikbaar. Is uw hond in het slijk gaan liggen of heeft hij gewoon een wasbeurt nodig? Kom dan gerust, tijdens onze openingsuren,...

lees verder