Tips voor pluimveehouderij

In Nederland wordt het volgende pluimvee gehouden:

 • kippen
 • kalkoenen
 • eenden
 • ganzen
 • parelhoenders
 • struisvogels (minimaal)

Een goede voeding en huisvesting zorgt onder andere voor een betere productie.

Praktische tips voor pluimveehouderij

 • Houdt het hok en legnesten goed schoon. Dit bevordert de gezondheid van uw dieren.
 • Zorg voor voldoende legnesten; ongeveer 4 plaatsen per 10 kippen.
 • Zorg steeds voor voldoende houtkrullen. Stro kan ook, maar mag dan niet te lang zijn. Let er vooral op dat de hennen de eieren niet bevuilen door mest of modder aan de poten. Dus vooral in de buurt van de legnesten moet het droog en schoon zijn. Legnesten worden soms ook wel voorzien van boekweitdoppen. De eieren worden dan minder snel bevuild.
 • Zorg voor een frisse omgeving. Voorkom tocht want dit kan de weerstand tegen ziekten en andere kwalen verkleinen.
 • Voorkom zoveel mogelijk gaten en kieren waar luizen zich kunnen gaan nestelen. Bloedluis is één van de grootste vijanden van de kip. Kijk goed naar kleine mijten bij o.a. legnesten, wrijf erover, ziet men een rode streep dan was dat bijna zeker de bloedluis.
 • Gebruik bijvoorbeeld U2 om bloedluizen te bestrijden. Een volkomen biologisch afbreekbaar product die te allen tijde gebruikt kan worden mits maar niet rechtstreeks op het dier of legnest gespoten wordt. Het is een veilig middel maar lees altijd even de instructies op de verpakking. Raap de eieren eerst uit vóór u de behandeling toepast.
 • Houd rekening met de mogelijke aanwezigheid van spoelwormen in de kip. Worden er minder eieren geraapt? Is de eischaal duidelijk minder hard? Zijn de eischalen extra bevuild? Overleg dan met een dierenarts bij u in de buurt.
 • Zorg elke dag voor vers drinkwater en houd drinkgelegenheden ook goed schoon.
 • Geef schimmels in onder andere voerbakken geen kans. Houd het voer droog.

Denk er wel aan dat als veel groente-, tuin-, of keukenafval gevoerd wordt de eischaal en de botten sterk kunnen verzwakken. Extra schelpengrit is dan bijvoorbeeld zeker aan te raden. Ons assortiment legvoeders kent al een ruime voorziening van mineralen zodat al een behoorlijke reserve is opgebouwd.

Voederadvies pluimvee

 • Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater
 • Plaats aparte bakjes met schelpengrit en maagkiezel om het voeder in de sterke spiermaag goed te kunnen vermalen
 • Naast Volledig Scharrelvoer max. 25% gemengd graan geven. Liefst tegen de avond uitstrooien
 • Groenvoer alleen in kleine hoeveelheden verstrekken! Pas op voor bedorven etensresten of bespoten planten.

De huisvesting van kippen

Kippen moeten de ruimte hebben. Een goede, ruime kippenren is dan ook erg belangrijk. Kippen hebben een ren die uit twee delen bestaat. Hun echte huis is een ren die aan drie kanten dicht zit. Zo kunnen ze bij forse wind en kou toch heel beschut zitten. Kippen hebben namelijk last van tocht, ze kunnen er ziek van worden. Het hok waar ze slapen heeft een intern leghok, en is geïsoleerd tegen extreme kou en geluid van veel te vroeg ontwakende kippen. Hun stok zit vlak boven het midden van het hok. Wanneer er twee verschillende stokken op verschillende hoogtes zouden zitten dan zou er ruzie uitbarsten. De hoogste stok geniet het hoogste aanzien, en bij kippen ligt dat, net als bij mensen, erg gevoelig! Naast hun echte huis staat de buitenren. Ze zitten hier graag en graven er diepe kuilen om een heerlijke worm te scoren.

Broedsheid van kippen

Wie aan kippen begint komt het euvel wel een keer per jaar tegen. De kippen gaan zitten in hun leghok en dreigen dat ook te blijven doen. Ook denkbeeldige eieren doen het goed. Wanneer je in hun buurt komt maken ze zich bol en geven geluid. Er zijn kippen die je beginnen te pikken. Kippen kunnen zichzelf doodbroeden als je ze niet een beetje op weg helpt om te eten en te drinken en te poepen. Soms ontstaat bij kippen een vitaminen tekort. Ze waggelt en zakt dan door haar poten. De dierenarts zal dan moeten ingrijpen. Met hulp van een vitaminespuit sterkt ze weer wat aan. Je kunt dit voorkomen door geen voedselresten meer te verstrekken en uitsluitend legkorrels of legmeel te verstrekken. Dit voer is perfect uitgebalanceerd.

Kippen en de kleur rood

Kippen worden aangetrokken door de kleur rood, dus is pikken naar een andere kip geen vreemd verschijnsel, immers kam en lel zijn rood! Wanneer een kip goed doorpikt kan er een wond ontstaan bij de ander, en een wond daar komt bloed uit; en bloed is rood! Dus ziet de kip opnieuw rood en zal ze doorpikken. Vandaar dus dat mede door die rode kleur kippen elkaar wel eens dood kunnen pikken! Een rode lel en kam, gele poten en een gele snavel zijn de basis voor goede legeigenschappen.

Informatie over pluimvee

Voor meer informatie over de voeding of het houden van pluimvee kunt u contact opnemen met Bots' Diervoeders via 0297 – 241120 of u kunt langs komen in de winkel. Bekijk hiervoor de openingstijden op de contactpagina.

Nieuws