Kippenvoer

Kippen zijn qua voedsel goedkope kostgangers. Elke dag een handje gemengd graan (hoe gevarieerder, hoe gezonder), vers drinkwater en legkorrels (moet de kip continu over kunnen beschikken) is de basis.

Groente en fruit voor kippen

Verder zijn kippen, dol op zacht fruit, sla, pasta, rijst en taugé. Alles zonder toevoeging van zout. Kippen mogen beslist geen zout, ze raken er door van de leg af en het is slecht voor de gezondheid. Om nog meer variatie in hun voedsel patroon aan te brengen mogen ze dagelijks hun hok uit om in de tuin te scharrelen. Ze zijn dan dol op torren, wormen en allerlei andere kleine diertjes. Dit voedsel is ook belangrijk; het maakt ze sterk en zorgt voor calcium (belangrijk voor de eieren). Een kip heeft geen tanden, daarom pikt deze regelmatig kleine steentjes op, die in de spiermaag meewerken aan de vermaling en vertering van het voedsel. Zorg daarom dat kippen over kippengrit kunnen beschikken. Als kippen worden volgepropt leidt dit tot vervetting en zullen ze stoppen met eieren leggen. Het behoeft geen betoog, dat u absoluut geen bedorven etensresten aan uw kippen verstrekt.

Voederadvies voor kippen

  • Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater
  • Plaats aparte bakjes met schelpengrit en maagkiezel om het voeder in de sterke spiermaag goed te kunnen vermalen
  • Naast Volledig Scharrelvoer max. 25% gemengd graan geven. Liefst tegen de avond uitstrooien
  • Groenvoer alleen in kleine hoeveelheden verstrekken! Pas op voor bedorven etensresten of bespoten planten.

Goed kippenvoer

Voor de opfok, groei en productie van leghennen is een juiste voeding vanaf het begin erg belangrijk. De behoefte van de dieren is sterk afhankelijk van het ontwikkelingstadium en van het feit of de kippen eieren leggen. 

Ons assortiment bestaat uit de volgende kippenvoeders:

  1. Volledig Opfokkruim / Volledig Opfokmeel: van 0 - 20 weken. Dit voer is zowel in een kruim als in meelvorm verkrijgbaar. Voor de allerkleinsten is kruim een uitstekend voer. Na enkele weken kan desgewenst overgeschakeld worden op opfokmeel. Dit product is “structuur”-gemalen en geeft daarom een betere ontwikkeling van de krop.
  2. Volledige Scharrelkorrel: samengesteld uit hoogwaardige grondstoffen met daaraan toegevoegd alle nodige vitaminen, mineralen en sporenelementen. Dit alles is de basis voor een gezonde kip en een gezonde kip legt nu eenmaal gemakkelijker een eitje. Voordeel van korrels t.o.v. meel is dat er niets wegstuift.
  3. Volledig Scharrelmeel: idem als boven. Voordeel scharrelmeel t.o.v. scharrelkorrelis, doordat scharrelmeel structuur heeft, werkt de krop beter. Gevolg: iets betere leg.
  4. Gemengd Graan: gezond snoepgoed wat o.a. gebroken maïs, tarwe, milo, zwarte- en gestreepte zonnepitten bevat. Gemengd graan dient aan het eind van de dag verstrekt te worden.
  5. Kippengrit: belangrijk voor de aanmaak van de schaal, vertering en vermaling van voedsel.
  6. Fosforzure voederkalk: kan (tijdelijk) ingezet worden wanneer schalen dun zijn. Na een week legt de kip weer een ei met een voldoende dikke schaal.

Informatie over kippenvoer

Voor meer informatie over de voeding of het houden van kippen kunt u contact opnemen met Jacks Diervoeders via 0297 – 241120 of u kunt langs komen in de winkel. Bekijk hiervoor de openingstijden op de contactpagina.

Nieuws

Jacks DoggyWash

Vanaf heden is Jacks DoggyWash beschikbaar. Is uw hond in het slijk gaan liggen of heeft hij gewoon een wasbeurt nodig? Kom dan gerust, tijdens onze openingsuren,...

lees verder