Weetjes over kattenvoer

Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt voor uw kat. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die uw kat liever niet krijgt.

Varkensvlees en katten

In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszki zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat. Als de kat eenmaal besmet is, dan is het altijd dodelijk. Het duurt maximaal 3 dagen... De symptomen lijken op die van rabiës. De symptomen zijn: schuimbekken, veel miauwen, karakterverandering, zenuwsymptomen enz. Er zijn geen medicijnen voor, dus: voorkom deze ziekte door je kat geen varkensvlees te geven!

Rauw of teveel vlees

Als een lintworm in de darm tot ontwikkeling komt kan dit tot spijsverteringsstoornissen leiden. Het is dus altijd beter vlees te verhitten, en dan het best koken (vocht). Ook wordt er vaak teveel vlees gegeven. Hierdoor kunnen katten op latere leeftijd nierproblemen ontwikkelen. Jonge katten geef je 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Volwassen katten hebben genoeg aan 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat die al nierproblemen heeft, heeft al voldoende aan 5 gram per kilo lichaamsgewicht! Als je vlees geeft, zorg dan dat het wel van goede kwaliteit is. Bijv. spiervlees. Orgaanvlees kan je het beste niet geven. Bijv. pens, lever, niertjes, maag en ook vlees met veel pezen liever niet.

Lever

Veel katten zijn erg kieskeurig. Je bent dan gauw geneigd je kat maar te geven wat hij wel lekker vindt. Vaak wordt dan rauwe lever gegeven, veel katten zijn hier dol op! Blikvoer en brokjes worden dan al snel achterwege gelaten omdat de kat dit toch niet wil eten. Het geven van uitsluitend vlees is niet verstandig omdat er gewoon niet in zit wat de kat allemaal nodig heeft. Rauwe lever heeft nogal een hoog gehalte aan vitamines. Bijv. vitamine A. Deze (vet oplosbare) vitamine wordt niet afgevoerd via de urine, maar opgeslagen in het vet van het lichaam. Als er een overdosis aan vitamine A ontstaat, kan de kat gewrichts- en botproblemen oplopen. Dit kan resulteren in stijfheid en als er niets aan gedaan wordt, gewrichtsplooiing- en ontsteking! Als je per se lever wil geven, kook het dan van tevoren, hierdoor vernietig je de vitamine A.

Het geven van botjes aan katten

Botten van gevogelte, varkens of schapenvlees zijn gevaarlijk voor de kat. Zeker na verhitting splintert het makkelijk waardoor het voor darmverstopping kan zorgen, omdat de kat de te kleine stukjes inslikken. Vaak moet er een operatie aan te pas komen om zo'n botje te verwijderen. Een versplinterd botje kan zelfs door de darmwand heen prikken. Hierdoor kan de darminhoud in de buikholte lekken en dat kan weer buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Ook dit wordt een operatie en een antibiotica behandeling is nodig. Oftewel: geef je kat beter helemaal nooit botjes!!

Voeding bij blaasgruis

Veel mensen denken dat gecastreerde katers geen droogvoer mogen hebben omdat ze daardoor F.U.S. (Feline Urinary Syndroom) kunnen krijgen. (blaasgruis) Blaasgruis komt veel voor zowel bij katers als poezen. De oorzaak is dat katten van nature weinig drinken waardoor de blaas weinig doorspoelt en de urine niet zuur genoeg wordt. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die zich opeenhopen tot blaasgruis. De kat krijgt hierdoor blaasirritatie, blaasontsteking enz. Bij poezen komt het minder voor dan bij katers omdat bij poezen de urineweg breder is dan bij katers. Als een kat(er) eenmaal blaasgruis heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om vergiftiging te voorkomen en de kat voor een pijnlijke dood te behoeden. Wat betreft het geven van droogvoer; Bots’ Huisdiervoeders heeft Prins Struvite in het assortiment wat blaasgruis wegneemt en voorkomt! Meer info over blaasgruis op het icoontje Prins klikken. En zorg dat er altijd water klaarstaat. Het droogvoer is goed voor de tanden en het blikvoer vinden de meeste katten lekkerder en er zit vocht in!

Restjes voeren aan katten

Iedereen weet inmiddels wel dat een kat nou eenmaal andere voedingsbehoeften heeft dan een mens. Geef een kat je eigen tafelresten en je vraagt om moeilijkheden! Voor onszelf zijn boter, vet, olie en sausjes al niet goed, laat staan voor je kat!!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bots' Huisdiervoeders.

Nieuws